Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Usługi / Serwis AGD / Serwis ekspresów do kawy /

Serwis ekspresów do kawy

Od lat specjalizujemy się w serwisowaniu ekspresów do kawy. Dysponujemy ogromnym doświadczeniem i wiedzą w dziedzinie napraw tego rodzaju sprzętu. Przez nasze ręce przewinęły się dosłownie tysiące urządzeń wszelkich producentów. Możemy pochwalić się obecnością w swych szeregach wybitnych specjalistów, którzy do każdej naprawy podchodzą z pasją i niesłabnącym entuzjazmem, techników obdarzonych ogromną intuicją, która obok wiedzy i doświadczenia jest motorem napędowym każdego procesu diagnostycznego.

Naszych serwisantów wspiera odpowiednio wyposażone zaplecze techniczne, szeroki dostęp do podzespołów i części zamiennych oraz bliskie kontakty z zaufanymi kooperantami wypracowane przez lata obecności na rynku.

Każda nasza naprawa połączona jest z dogłębną analizą występującej w urządzeniu usterki - oznacza to, że staramy się nie tylko usunąć awarię, ale także dotrzeć do przyczyn zaistniałego uszkodzenia oraz wyeliminować dany problem, tak by nie pojawiał się w przyszłości.

Naprawiamy wszelkiego rodzaju ekspresy: kawiarniany sprzęt profesjonalny, ekspresy kolbowe, przelewowe, kapsułkowe oraz automatyczne, projektowane z przeznaczeniem stosowania zarówno w domach, jak i biurach, tudzież innych miejscach wzmożonego ruchu. Żadna konstrukcja nie stanowi dla nas tajemnicy.

Serwisujemy ekspresy wszystkich producentów, w tym Saeco, LaCimbali, Gaggia, Nivona, Bosch, Melitta, Krups, Bravilor Bonamat, Faema, Nuova Simonelli, Schaerer, Franke, Rancilio, Moccamaster.

Konserwacja

Przy okazji każdej naprawy prowadzimy kompleksową konserwację urządzenia - pełne, profesjonalne odkamienienie, dokładne czyszczenie bloku zaparzającego, młynka, obwodów kawy oraz mleka, smarowanie, przegląd szczelności zaparzacza i zaworów, łącznie z wymianą drobnych elementów, np. wyeksploatowanych uszczelek.

Wykonywanie okresowych przeglądów jest w przypadku tego rodzaju urządzeń nieodzowne i konieczne. Wszelkie nieczystości gromadzone w przewodach ekspresu wpływają na smak kawy, ale także mogą stanowić zagrożenie zdrowia. Są bowiem doskonałą pożywką dla wszelkiego rodzaju pleśni, grzybów, rozwijających się kultur bakterii, larw, robaków, pasożytów, rozwojowi których sprzyja dodatkowo wysoka temperatura wewnątrz urządzenia.

Najczęstsze usterki ekspresów

Awarie ekspresów do kawy mogą mieć oczywiście różne przyczyny i występować w całej gamie przeróżnych objawów. Niektóre z usterek są wynikiem naturalnego procesu eksploatacyjnego - podzespoły po prostu ulegają zużyciu (zmęczenie materiału) generując uszkodzenia. Na część występujących usterek wpływ może mieć jednak niestety użytkownik poprzez swoje zaniedbania, błędy, niewłaściwe korzystanie z urządzenia.

Osadzanie kamienia

Sprawcą niektórych awarii jest kamień występujący w wodzie i osadzający się wewnątrz instalacji. Dlatego tak istotne jest cykliczne odkamienianie ekspresu. Większość wysokiej klasy ekspresów posiada stosowną funkcję zautomatyzowaną - po zgłoszeniu odpowiedniego komunikatu wystarczy podać odpowiednie środki czyszczące i nacisnąć właściwy przycisk. W przypadku ekspresów wymagających ręcznej obsługi o procedurze należy po prostu pamiętać. Częstotliwość usuwania kamienia zależy w największym stopniu od twardości wody oraz intensywności użytkowania urządzenia. Zaniechanie procesu odwapniania prowadzić może m.in. do zmniejszenia przepływu wody, spadku ciśnienia, a także kłopotów ze spienianiem mleka (zakamieniona grzałka nie podgrzewa wody, przez co niemożliwe staje się wygenerowanie odpowiedniej pary niezbędnej do spieniania), a w konsekwencji zatkania instalacji i wystąpienia przecieków (niekiedy bardzo intensywnych), a także obniżenia jakości parzonej kawy i wzrostu zużycia energii.

Zanieczyszczenie instalacji

Częstym powodem awarii są zanieczyszczenia gromadzące się wewnątrz instalacji, w szczególności problem ten dotyczy bloku zaparzającego. Zaparzacz jest newralgicznym elementem konstrukcji ekspresu i musi być okresowo konserwowany (np. raz na tydzień lub stosownie do zaleceń producenta) - jednostka zaparzająca musi być wyjęta, umyta i po upływie odpowiedniego okresu eksploatacyjnego nasmarowana specjalnym smarem. Częstym powodem zatarcia i przecieków jest zużyta uszczelka na tłoku, której wymiany należy dokonywać co kilka - kilkanaście miesięcy przy okazji przeglądów serwisowych.

Stosowanie dużych ilości kaw smakowych charakteryzujących się oleistą konsystencją również może prowadzić do zatkania przewodów ekspresu i konieczności jego serwisowania.

Zatkanie instalacji (dozownik, przewody) może skutkować bardzo wolnym wypływem kawy i obniżeniem jej jakości.

Awaria bloku grzejnego

Nieodpowiedni smak kawy może być skutkiem niewłaściwej temperatury wody, która jest z kolei wynikiem usterki elementu grzewczego. Awaria grzałki bądź bojlera jest częstą przyczyną problemów z temperaturą parzonego napoju. Wizyta w serwisie jest w takim przypadku konieczna.

Uszkodzenie termostatu/ przekaźnika

Niewłaściwa temperatura kawy może być także efektem uszkodzenia termostatu, przekaźnika lub styków płytki sterującej. Zalanie wnętrza ekspresu w wyniku rozszczelnienia systemu obiegu wody i zwarcia podzespołów elektronicznych mogą prowadzić do uszkodzeń, które wymagają interwencji serwisanta.

Defekt młynka

Kawiarniane młynki ulegają częstym uszkodzeniom. Połamane żarna, zwłaszcza w przypadku młynków ceramicznych, nieostrożność w trakcie nalewania wody i zalanie młynka, a także parzenie wspomnianych wyżej oleistych kaw smakowych, powodujących osadzania cukrów na żarnach pod wpływem temperatury - to główne powody unieruchomienia ekspresowych młynków.

Awaria systemów spieniających mleko

System spieniający ekspresów wymaga dużej dbałości i uwagi, regularnego czyszczenia mycia i przepłukiwania. Urządzenia posiadające automatyczne systemy nieco ułatwiają eksploatację, jednak okresowe wymontowanie układu i dokładne wyczyszczenie należy zawsze do obowiązków użytkownika. Brak stosownych czynności konserwacyjnych prowadzi nie tylko do zatkania instalacji, ale także rozwoju bakterii, które przedostając się do kawy mogą wywoływać skutki chorobowe.

Uszkodzenie pompy

Pompa utrzymuje odpowiednie ciśnienie w systemie wodnym ekspresu. Awaria tego podzespołu praktycznie unieruchamia urządzenie. Niekiedy pomóc może doraźna wymiana uszczelki, jednak na ogół brak ciśnienia generuje konieczność wymiany całej pompy. Objawem uszkodzenia pompy może być niekiedy głośna praca urządzenia.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek kłopotów z Państwa ekspresem zapraszamy do odwiedzenia naszego punktu serwisowego. Zawsze służymy radą i pomocą w kwestii właściwej eksploatacji urządzenia.

Zapewniamy, iż ekspres po wizycie w naszym serwisie będzie działać doskonale, a kawa smakować wyśmienicie, bez porównania lepiej niż przed oddaniem urządzenia w ręce naszych serwisantów.

Subskrybuj Serwis ekspresów do kawy